ЕК стартира процедура срещу България заради закона за земеделската земя

Брюксел | 26 март 2015, четвъртък / 14:16| Показвания:Снимка: БГНЕС

Европейската комисия поиска официално от България, Унгария, Литва и Словакия да представят съображенията си относно законите си, които регулират придобиването на земеделски земи, се казва в прессъобщение на Европейската комисия.

Според ЕК тези нормативни актове съдържат няколко разпоредби, които могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на ЕС.

Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност, се посочва в официалното прессъобщение на ЕК.

Според Комисията оспорваните национални разпоредби съдържат също така някои ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки. Те включват: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

Искането на Комисията е под формата на официално уведомително писмо — първият етап от процедурата за установяване на нарушение. Засегнатите държави членки имат срок от два месеца за отговор.


Тагове: ЕК, процедура, земеделската земя

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси