БСП прие "поправката Станишев", Миков: БСП заслужава да бъде победител

БСП прие "поправката Станишев", Миков: БСП заслужава да бъде победител
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делегатите на 48-ия конгрес на БСП приеха поправка в устава на партията, с която при предсрочно прекратяване  на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди  изтичането на текущия мандат или по-рано от една година.

Текстът, добил гражданственост като "поправката Станишев", получи одобрението на 301 делегати, а против него бяха 130. Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година.

"Смятам, че днешните документи са добра основа,

ако не бъдат приети формално, а осмислени

Но няма време за това. Време е за действие. Само така ние ще покажем на българските граждани, че БСП има кауза, която сплотява и тя принадлежи на по-голямата част от българските граждани. Затова БСП заслужава да бъде победител".

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в заключителната си реч в края на конгреса.

Миков призова делегатите да търсят съюзници и почтени кандидати, които да четат левите стандарти, които БСП прие. "След това отиваме при хората", подчерта той.

Миков разкритикува и онези, които си тръгнаха от партийния форум преждевременно: "Няма да благодаря на тези, които се

измъкнаха от дискусията

защото партията изисква честност и почтеност да кажеш нещо, дори когато не си съгласен", каза лидерът на БСП.

Сред другите по-важните промени, които левицата прие в устава си, бе при лош изборен резултат да търсят отговорност от местните структури.

9 гласа не достигнаха на левицата, за да въведе и мандатност на народните представители. Изненадващо, народният представител Кирил Добрев предложи депутатите на партията да имат право на не повече от три  мандата.

С първоначалното гласуване, предложението бе прието, но се оказа, че не е на лице кворум, който да го  легитимира. При прегласуването 174 "за", 139 "против", а 34 се въздържаха. За да мине предложението обаче бяха
необходими поне 183 гласа "за".

#Устав #конгрес #Миков #Михаил Миков #Станишев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"