800 млн. евро щети за нас от новия данък на Гърция

800 млн. евро щети за нас от новия данък на Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 800 млн. евро ще са загубите за страната ни на година, ако Гърция приложи данък от 26% върху сделките с наши фирми. Това изчисли пред журналисти във вторник зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Заедно с други представители на правителството той беше изслушан от комисията по бюджет и финанси в парламента. 

Данъкът засяга Ирландия, Кипър и България. В момента гръцкото правителство подготвя правилата, но намерението е всички сделки на фирми от тези държави да се облагат с 26%. След като се докаже, че те не не са фиктивни, парите ще се възстановяват. "Със сигурност това, ако влезе в сила, ще постави нашия бизнес в много неравностойно положение", коментира Ананиев.

Депутатите поискаха от кабинета да наложи реципрочни мерки, с които да отговори на удара върху бизнеса, от страна на южната ни съседка. Ананиев посочи, че няма как преките икономически загуби да бъдат изчислени, тъй като данъкът на Гърция все още не е влязъл в сила.

Въпреки това обаче данните показват, че стокооборотът между България и Гърция е в размер на 2,8 млрд. евро за година. 26 на сто от тях означава около 800 млн. евро или 1,5 млрд. лева. Зам.-министър Ананиев убедено заяви, че България трябва да извърви целия път за решаване на въпроса, а именно първо чрез дипломатически разговори и чрез становище на Европейската комисия. От ЕК са изразили готовност да ни предоставят такова до един месец.

От думите на външния министър Даниел Митов става ясно, че са водени разговори с гръцкия посланик в София, но по мнението на вицепремиера Кунева, някои неща са искали да ги спестят на депутатите. 

"Тези текстове са изключително дискриминационни и представляват заплаха за стокообмена между двете страни", предупреди председателят на комисията Менда Стоянова и посочи, че стокообменът между България и Гърция е за около 3 млрд. евро на година.

Не дипломация, а конкретни стъпки, поиска и ДПС. "Правителството няма да постигне успех по пътя на дипломацията. Ако не постави същата мярка в отговор на масата, правителството ще сбърка", предупреди депутатът от движението Йордан Цонев.

#Кирил Ананиев #Гърция #Даниел Митов #Менда Стоянова #ДПС #Йордан Цонев #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"