Българи пазаруват агнешко и козунаци от Румъния

Българи пазаруват агнешко и козунаци от Румъния
Българи предпочитат да пазаруват агнешко месо за Великден от Румъния заради по-ниската цена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българи от Русенско предпочитат да пазаруват агнешко месо и козунаци за Великден от крайгранична Южна Румъния заради по-ниската им цена там, предаде БГНЕС.

В Гюргево килограм агнешко е с цели 2-3 лв. по-евтино. То върви по 25 леи (около 11 лв.) за килограм. Но и за румънците тази цена е висока - затова при възможност предпочитат да купуват директно от местните овчари.

Най-сериозната конкуренция между български и румънски стоки за Великден обаче е при козунаците. Доскоро румънците бяха монополисти в производството на вкусни големи козунаци с богата плънка от локум, какао, орехи и стафиди. Всяка година по празниците българите масово пътуваха до Гюргево, за да си купят за Великденската трапеза. Тази година обаче и български производители започнаха да предлагат такива козунаци. Те дори изнасят за Румъния продукцията си и така на щандовете в Гюргево едни до други могат да се видят български и румънски козунаци. Цените им са около 7 леи или малко над 3 лв. за бройка.

Яйцата в Румъния са малко по-скъпи от българските. Специално в селата край Гюргево и покрай българската граница ги продават почти двойно - по 1 лея за бройка, което прави близо 50 стотинки.

#яйца #агнешко месо #агнешко #Великден #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"