Експерт: При криза шефовете пестят най-вече от условия на труд

Експерт: При криза шефовете пестят най-вече от условия на труд
Иван Нейков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В условия на криза работодателят спестява първо от квалификация на работниците и после от оборудването и от инвестиране в условията на труд.

Това мнение сподели в сутрешния блок на Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков по случай трагедията, довела до смъртта на четирима работници в хотелски комплекс "Слънчев ден" в сряда. Оказва се, че при фирмата-изпълнител няма момент, в който да няма нарушение.

"Не може един строител да бъде разрушител - изисква се специална квалификация, а не да хванеш някой от улицата, както е станало. Това е престъпление. На практика е непредумишлено убийство от страна на работодателя", категоричен бе Нейков на Разпети петък.

По думите му, на строителен обект не би трябвало изобщо да може да влезе случаен човек, а във всеки град има такива места, от където се събират случайни хора.

"В условията на криза няма само негативи - тогава намалява производството, намаляват и злополуките. Миналата година в България е имало около 730 - 740 злополуки и от тях 35 са смъртни. Тази година само до първото тримесечие имаме 650 злополуки, вече 10 са смъртни", съобщи зловещите факти Иван Нейков.

Той добави още, че според анализите, в огромен брой случаи, зад една трудова злополука стои човешка грешка. "Затова разрушителите трябва да имат изключително висока квалификация", убеден е той.

По негово мнение, решението е да се създаде контрол. "Има нужда от нов капацитет на Инспекцията по труда и промяна на законодателството. Тогава ще се създаде промяна в манталитета", заключи Нейков.

#Иван Нейков #хотел Вероника #Слънчев ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"