Къде празнуват Великден по най-странен начин?

Къде празнуват Великден по най-странен начин?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма празник, който да не е свързан с някаква определена традиция. Но колкото са хората по земята, толкова са и интерпретациите за празнуване. И макар че в повечето случаи ритуалите на празничните дни са сходни, има и такива, които са толкова странни, че дори ни карат да се замислим как са се появили.

И тъй като е Великден, предлагаме ви да видите най-странните традиции и ритуали от цял свят, свързани с този светъл за християните празник.

Как празнуват Великден в...

Бермудските острови

Разпети петък на Бермудските острови не преминава без фестивала на хвърчилата. Хората пускат в небето ръчно направени хвърчила, ядат торта, приготвена от риба и горещи кифлички във формата на кръст. Смята се, че традицията е възникнала преди години, заради местен учител, който обяснявал на децата възкресението с помощта на хвърчилата . За да могат малките ученици да го разберат по-ясно, той измайсторява хвърчило, оформено като кръстоска, за да илюстрира Възнесението. Традиционните бермудски хвърчила са изработени с цветна хартия и дълги разноцветни опашки.

Хаити

В Хаити седмицата преди Великден прилича на нещо средно между езически и католически ритуали. През Страстната седмица вуду вярващите правят поклонение в чест на духовете до село, наречено Souvenance. За да покажат предаността си към висшите сили, хората честват празника със силна музика, пеене, трансиращи танци във водата и калта и жертвоприношения на животни.

Норвегия

Ако попаднете на Великден в Норвегия, то непременно се запасете с доза смелост. Великденските традиции там напомнят малко на Хелуин. В Норвегия, идеята на Påskekrimmen, или “Великденски трилър”, както се превежда на български, се изразява в това цялото семейството да разгадае криминална загадка, била тя от книга или по телевизията, и да разбере кой е убиецът.
Тази странна семейна забава наистина е добила огромна популярност дотолкова, че повечето големи телевизии и печатни медии в Норвегия действително променят графиците си така, че да излъчват или публикуват само криминални загадки за Великден. Любопитно е, че дори някои млечни компании сменят облик на кутиите си по празниците и хората четат мини загадки по време на закуската си.

САЩ

"Търкалянето на великденски яйца" в последните години е по-популярна традиция, но тя води началото си от САЩ. Повече от 130 години, Белият дом е домакин на това събитие. Основните забавления са свързани със състезания по търкаляне на шарени яйца по тревата с помощта на голяма лъжица. Друг странен американски обичаи е парада с великденски шапки, които се провежда в Ню Йорк, всеки Великден.

Гърция

Ако сте в Гърция по Великден и по специално на остров Корфу, то около 11 часа непременно избягвайте прозорците, защото може да завалят... глинени делви. За тази традиция днес хората използват и тенджери или саксии пълни с вода, но и те може да са опасни. До някъде обичаят напомня на този във Венеция, където по Нова година венецианците изхвърлят старите си вещи от прозорците, за да получат нови такива за новата година. Друг любопитен факт за гръцкия Великден е, че всички яйца се боядисват в червено, символ на Христовата кръв.

Швеция

В Швеция, Великден се празнува с ястия от яйца, херинга, и Янсон (картофи, лук и мариновани сардини, печени в сметана). Най-интересната шведска великденска традиция е свързана с това, че в дните преди Великден, децата се преобразяват на великденски вещици. Обличат стари дрехи, рисуват лицата си и обикалят кварталните къщи, за да събират сладкиши. Традицията напомня на американския Хелоуин, само че тук малките вещици не само получават бонбони, а и дават нещо от себе си – рисунки, камъчета и др.

Унгария

На Великден в Унгария "ловят патици". Традицията се нарича “Vízbeveto” или “Мокър понеделник”. Тя се наблюдава на Велики понеделник, която също така е известен с шеговитото име “Лов на патици в понеделник.” Тогава младежите заливат девойките от глава до пети с вода, след което ги молят за целувка. Хората вярват, че водата има почистващ, лечебен и плодородно предизвикващ ефект. Подобни ритуали с пръскане на вода са известни и в Полша и Словакия.

Испания

Произхождащ от малкото селце Верже, в близост до Коста Брава в Каталуня, древният танц на смъртта се е превърнал в опора на великденски ритуали в тази част на Испания. Призрачният обичаи произлиза от средновековната история и символизира страстите Христови и момента на страшния съд. Танцьорите се обличат в тъмни костюми с бели скелети, движейки се под звуците на драматични барабани. Танците продължават да бъдат обичани от местните, превърнали се в нестихващо популярна и много запазена част от Великденските празници в Испания.

Франция

Ако сте от хората, които обичат да похапват яйца в най-различни варианти, то непременно се отбийте във Франция на Великден. Посетете градчето Хаукс, за да опитате от традиционния огромен омлет. За да достигне внушителните размери от 10 фута, готвачите използват около 9000 яйца и 21 литра масло олио, а с него могат да се нахранят повече от 2000 души. Тази Великденска традиция е сравнително нова (около три десетилетия), но някои смятат, че тя произлиза времето, когато Наполеон Бонапарт е търсил яйца, за да нахрани войниците си, минаващи през провинцията.

Германия

Едно шарено дърво прави германският град Залфелд известен по време на Великденските празници. Дървото, наречено “Остербаум” е украсено с яйца, изписани с невероятни детайли и цветове. Традицията е последвана от много други германски семейства в цялата страна, които украсяват по-малки дървета или храстите в градината си.
Друга любопитна подробност за германския Великден е, че танците и силната музика са забранени в много области на страната.

#традиции #Великден #Христос воскресе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"