Китай инвестира 46 млрд. долара в Пакистан

Китай инвестира 46 млрд. долара в Пакистан
Си Цзинпин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китайкият президент Си Цзинпин пристигна в Пакистан в понеделник, където се очаква да обяви инвестиция от 46 млрд. долара, предаде Би Би Си.

Инвестицията е предназначена за изграждането на Китайско-пакистански икономически коридор, който ще представлява мрежа от пътища, жп и тръбопроводи между двете страни.

Коридорът ще свързва Западен Китай с пристанище Гвадар на Арабско море, а след това - с пазарите на Близкия изток и Европа. Проектите ще дадат на Китай директен достъп до Индийския океан и отвъд.

Този проект бележи голям напредък в плановете на Китай да даде тласък на икономическото влияние в Централна и Южна Азия. Китайската инвестиция далеч надминава милиардите, които САЩ харчат в Пакистан.

"Пакистан, за Китай, сега е от основно значение. Този проект трябва да успее", заяви Мушахид Хюсейн, председател на пакистанската парламенвтарна комисия по отбраната, пред Ройтерс.

Пакистан, от своя страна, се надява, че инвестицията ще даде тласък на икономиката й, която се бори за оцеляване, и ще помогне за прекратяване на хроничния недостиг на финансиране.

Лидерите на двете страни ще обсъдят и сътрудничеството в областта на сигурността. Преговорите ще продължат два дни.

Само по време на посещението на Си Цзинпин ще бъдат подписнани търговски споразумения з 28 млрд. долара. Китай ще инвестира 37 млрд. долара в електроцентрали с общ капацитет 16 400 мегавата и ще отпусне специални кредити за почти 10 млрд. долара за инфраструктурните проекти.

#Си Цзинпин #Китай #Пакистан #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"