След 15 г. домашен арест опозиционерка влезе в парламента на Мианмар

След 15 г. домашен арест опозиционерка влезе в парламента на Мианмар
Лауреатката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи (на плаката) влиза отново в политиката с подкрепата на 82% от гласоподавателите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След 15 години домашен арест лидерът на опозицията в Мианмар, бивша Бирма, Аун Сан Су Чжи спечели място в парламента на страната.

Лауреатката на Нобелова награда за мир, смятана само до преди две години за обществен враг номер едно от управляващата военна хунта, влиза отново в политиката с подкрепата на 82% от гласоподавателите, предават АФП и БГНЕС.

Частичните избори в Мианмар в неделя се определят като исторически именно защото дадоха възможност на опозиционната водачка Аун Сан Су Чи да се върне в парламента.

Избирателите започнаха да прииждат към урните в 6 часа местно време в най-големия град Янгон. Те гласуваха за 45 депутатски места, за 44 от които се бори Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи – 37 в долната камара на парламента, 6 в горната камара и две в регионалните камари.

Аун Сан Су Чи е фаворит в селски район на два часа път от Янгон, където тя се кандидатира за пръв път в живота си.

Правителството, съставено от бивши военни реформатори, дошли на власт преди година, се опитва да докаже, че политическите реформи са искрени и могат да оправдаят вдигането на санкциите на Запада, които задушават икономиката на страната.

След преходен период без насилие под контрола на армията, новият управляващ екип предложи на Аун Сан Су Чи да се присъедини към официалния политически живот.

Според всички анализатори, самото правителство има интерес от триумфа на опозиционерката под погледа на международната общност.

#Аун Сан Су Чжи #Мианмар #Бирма #опозиция #избори #домашен арест #Нобелова награда за мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"