Кого е помилвал Ангел Марин?

Кого е помилвал Ангел Марин?
Марин помилвал тримата престъпници еднолично въпреки отрицателните решения на Комисията по помилванията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предишният вицепрезидент Ангел Марин е помилвал трима затворници, убили невинни хора „с особена ярост и нечовешка жестокост“.

Марин помилвал тримата престъпници еднолично въпреки отрицателните решения на Комисията по помилванията, предава БГНЕС, позовавайки се на факсимилета от решенията.

Въпреки мнението на Комисията по помилванията Р. Георгиев, осъден на 18 г. затвор от съда в Плевен, през май 2004 г. Ангел Марин решава той да бъде помилван.

Осъденият убил нищо неподозиращ човек, при това с особена ярост и нечовешка жестокост. Скрил се в крайпътните храсти и като се убедил, че пострадалият е сам, го нападнал и с нож му нанесъл 46 прободно-прорезни рани, от които 14 в областта на главата, а 6 - в областта на устната кухина.

За Р. Ангелов, осъден също на 18 г. лишаване от свобода, но в Бургас, Комисията прилага следните мотиви да не се помилва, с които вицепрезидентът Ангел Марин не се съобразява:

„След като се скарал с жената, изчакал тя да заспи, взел предварително приготвена брадва и й нанесъл три удара в тилната част на главата.“

Освен това Комисията отбелязва, че „изключителното право на вицепрезидента да помилва не трябва да се използва като обикновен арсенал за подпомагане поправянето и превъзпитанието на лишените от свобода“.

Ангел Марин помилва третият затворник – С. Симеонов, на 3 август 2004 г. Той е осъден на 20 години затвор от Ямболския окръжен съд.

Комисията е категорична, че лицето не трябва да бъде помилвано, защото „убил е възрастен 64-годишен човек, за да му отнеме каруцата и магарето, при това с ужасяваща жестокост, стигаща до садизъм“.

Описанието на извършването на престъплението е спестено в агенционната информация „заради изключителната му жестокост“, отбелязва БГНЕС.

През последните два месеца стана известно, че по време на двата си мандата на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Ангел Марин и президентът Георги Първанов са помилвали над 500 тежки престъпници.

Преди дни стана ясно, че нарушения има и при даването на българско гражданство, включително и на лица със спорно минало.

На 15 февруари в Народно събрание бе създадена Анкетна комисия с председател Яне Янев, която да разследва действията на президента и вицепрезидента Георги Първанов и Ангел Марин за периода 2002–2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.

#Ангел Марин #вицепрезидент #помилване #Комисия по помилванията #Георги Първанов #затвор #лишаване от свобода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"