Иван Хиновски: Неизбежно е поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли

Иван Хиновски: Неизбежно е поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли
A A+ A++ A

Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно, каза пред „Фокус“ енергийният етксперт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. Причина за това са натрупаните диспропорции при цените на различните продукти.

„Топлоенергията е напречно субсидирана през цената на електроенергията, която тези топлофикации произвеждат и естествен процес е да постави на място всеки един от тези продукти - т. е топлоенергията да получи реалната си цена за производство, а електроенергията да възстанови нивата си", посочи експертът.

"През последната тежка зима се оказа, че електроразпределителните дружества нямат средства за възстановяване от аварии поради орязване на инвестиционни и ремонтни разходи и естествен процес е да получат средства, за да реабилитират мрежата“, даде пример Хиновски.

Той бе категоричен, че икономическата политика в енергетиката не трябва да се бърка със социалната помощ. За да се стабилизира секторът, са необходими непопулярни мерки, които обаче плашат политиците.

Хиновски коментира още, че България не е готова за пълна либерализация на енергийния си пазар до края на годината, каквито са изискванията на ЕК.

#ток #топла вода #поскъпване #енергетика #Иван Хиновски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »