Лекари трансплантираха гърло

Лекари трансплантираха гърло
Адам Мачиевски, ръководител на екипа, и 37-годишният пациент Михал
A A+ A++ A

Полски лекари са извършили трансплантация на гърло, две години след успешна трансплантация и на лице. "Светът е виждал две подобни операции и преди, но тази операция бе най-мащабната", каза Адам Мачиевски, ръководител на екипа в южния град Гливице.

Пациентът е 37-годишният Михал, който имал напреднал рак на гръкляна. Той е бил опериран на 11 април, като процедурата продължила 17 часа, по време на които бе извършена трансплантация на ларинкса, трахеята, гърлото, хранопровода, щитовидната жлеза, мускулите и кожата.

"Благодаря на всички за всичко", изшепна Михал по време на пресконференцията, защото той все още има проблеми с говоренето. Той обаче се възстановява добре, според Мачиевски.

"Бяхме изненадани от това колко бързо той започна да диша и да говори. Ние дори трябваше да го спираме", каза той. Предстои дълъг път на възстановяване, преди Михал да може да "говори нормално, да се храни и диша като всички останали", добави Мачиевски.

Същият екип отбеляза успех и през 2013 г., когато извърши първата в света животоспасяваща трансплантация на лице. Пациентът бе мъж, пострадал тежко в каменоделен цех.

#здраве #трансплантация #Полша #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"