Вегетарианците определиха Гергьовден за езически празник

Вегетарианците определиха Гергьовден за езически празник
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Ден преди Гергьовден от Българското вегетарианско общество настояха да има обществен дебат за яденето на агнешко месо на този ден. Въпреки че огромна част от българите мислят как да приготвят традиционното ястие за Деня на храбростта, вегетарианците определят това действие като езическо и несъответстващо с християнските ценности.

От вегетарианското общество излязоха с открито писмо до Негово светейшество Неофит – патриарх български и митрополит софийски. В него настояват той да направи всичко възможно подобни ритуали, като яденето на агнешко месо на 6 май, или както вегетарианците го определят - „варварския ритуал на гергьовденските курбани“, да бъдат забранени от българската църква.

„В християнството Христос е жертвата. Не се иска външна жертва. Това нещо е останало още от езичеството, от юдеизъм, старо е, не е християнска традиция, както се прави на масовите християнски празници", обясни председателят на организацията Александра Вали пред "Дарик".

Освен това, вегетарианците предупреждават, че след 40-дневните пости преминаването рязко към местни храни е в разрез с всякакви здравословни норми.

Писмата на организацията са изпратени в понеделник до патриарх Неофит, президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

#агнешко #вегетарианци #Гергьовден #патриарх Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »