Плажът в Кранево остана на половина, ограда разделя пясъка

Околна среда | 6 май 2015, сряда / 12:33| Показвания:снимка: Нова телевизия

Плажуващите в Кранево тази година вероятно ще трябва да се задоволят с половината от плажната ивица. Причината е, че ограда разделя плажа, а тя е поставена заради казус със собствеността на имота.

Преди няколко седмици зрители на Нова телевизия алармираха, че метално съоръжение е поставено на плажната ивица.
Близо 200 метровата ограда на пясъка, оказа се, се издига там от години. Причината – била в частен имот на детски лагер, а не на плаж.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по-късно разпореди проверка и се оказа, че оградата трябва да бъде премахната. Въпреки това част от нея продължава да е там. Половината от съоръжението не е премахнато и причините за това продължават да се коренят в собствеността на земята. Кметът на Кранево обяснява, че останалата ограда е заради детският лагер, намиращ се в непосредствена близост до морето.

„1200 деца не са малко. Трябва да бъдат контролирани, трябва да бъде ограничен достъпа на външни лица вътре и изискването на туроператорите е да има такава ограда", обясни кметът на село Кранево Румен Николов.
Остава въпросът как отново се оказва така, че една част от плажа се намира в рамките на частен имот. Кметът обяснява, че за това е виновно морето и то когато е бурно: „Впоследствие морето си го връща. Сега виждате имаме 20 метра. След 5-6 дни, ако е хубаво времето, ще се удължи с още 4-5 метра плажната ивица", добавя Николов.

Обяснението за бурното море предизвикаха бурна обществена реакция. Румен Николов обеща, че ще разпореди нова проверка, след която оградата беше премахната, но след проверка се оказа само наполовина.

Собственикът сам е махнал ограждението, защото и до момента няма издадена заповед от Община Балчик за принудителното й премахване. Прави впечатление, че са махнати около стотина метра от нея и то точно тази част, която излиза 8 метра извън регулация.

А нарушението беше установено след проверка от Агенцията по кадастъра, която направи ново замерване на имота. Строителните инспектори пък установиха, че оградата е без разрешително за строеж.

Премахнатата наполовина ограда обаче може съвсем скоро да бъде поставена отново.
Оказва се, че вече има подаден документи в Община Балчик с искане отново да бъде поставено ограждението около Международния лагер. А от друга страна Община Балчик не може да откаже такова разрешение и най-вероятно разрешителните документи ще бъдат подписани.

 

 

 

 


Тагове: Кранево, плажна ивица, ограда

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси