Христо Иванов обжалва освобождаването на следователя Петьо Петров

Христо Иванов обжалва освобождаването на следователя Петьо Петров
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правосъдният министър Христо Иванов обжалва освобождаването на Петьо Петров като следовател от Софийската градска прокуратура, съобщиха от министерството. 

В жалбата на министъра се посочва, че решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Петьо Петров е освободен, е прието при "съществено нарушение на производствените правила, при превратно упражняване на власт и при грубо несъответствие с целта на закона".

Решението Петьо Петров да бъде освободен е от 29 април т.г., след като той подаде оставка. 

Според правосъдния министър обаче това решение нарушава Закона за съдебната власт (ЗСВ) - "ако срещу съдия, прокурор или следовател, има образувано дисциплинарно производство, до приключването на това производство той не може да бъде освободен на основание подадена оставка", посочват от МП. 

В случая, срещу Петров все още няма образувано дисциплинарно производство, но на 31 март т. г. ВСС е бил сезиран с такова искане от министъра на правосъдието, а отказът на съвета да образува такова производство на свой ред е оспорен пред Върховния административен съд, се казва в жалбата. 

„Законът предвижда като единствена пречка за освобождаване на съдия, прокурор или следовател от длъжност тъкмо „образуването на дисциплинарно производство“. Целта на закона е да се предотврати възможността на съдиите, прокурорите и следователите да упражняват правото си на „оставка“ за избягване на дисциплинарно производство срещу тях и на последиците от дисциплинарно наказание“, пише в жалбата на министъра.

Предложението на министър Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров се основава на решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 5 февруари т.г., в което се сочи за извършена от следователя Петров провокация към подкуп.

#Христо Иванов #обжалва #освобождаване #Петьо Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"