Коалиционен партньор на Груевски призова за протести срещу правителството в Македония

Коалиционен партньор на Груевски призова за протести срещу правителството в Македония
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Един от коалиционните партньори на македонския премиер Никола Груевски призова за протести срещу правителството в Македония. Става въпрос за ръководителят на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети.

Неговата партия обединява сили с Груевски още през 2006 г. След вчерашната лидерска среща, в която участва и самият Ахмети с посредничеството на посланиците на ЕС и САЩ, обаче той открито призова за протести. В разговорите участваха още и Никола Груевски, лидерът на опозицията Зоран Заев и председателят на ДПА Мендух Тачи.

"В неделя всички излизайте на протести", каза Ахмети в предаването "Пътят" по телевизия Алсат - М и поясни, че ДСИ подкрепя протестите, които са организирани от коалицията "Граждани за Македония".

На 17 май в Скопие ще бъде организиран най-големият протест в страната срещу режима на Груевски. "Протестите трябва да бъдат мирни и без насилие", каза още Ахмети, чиято партия е коалиционен партньор на Никола Груевски от 2006 година.

В предаването Али Ахмети призна, че неговата партия през последната година е общувала с групата, която нападна Куманово и при която загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени в неделя. Според него от ДСИ "са се опитвали да обяснат на членовете на групата значението на Охридския договор".

"Нашите усилия да ги разубедим да не предприемат подобни действия се провалиха", каза още Ахмети. Лидерът на ДСИ каза, че не знае как тази група е пристигнала в Куманово и защо е планирала подобни нападения. Той призна, че лично е познавал част от хората членуващи в тази група и е преговарял с тях в неделя по време на въоръжения сблъсък.

#Македония #протести #Али Ахмети #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"