Томислав Дончев: От законите зависи как през следващите 5 години ще разпределим 50-60 млрд. лв.

Томислав Дончев: От законите зависи как през следващите 5 години ще разпределим 50-60 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Причина за голяма част от проблемите и неудачите у нас не е качеството на законодателството, а начинът, по който се спазват законите. Ако проблемът беше в законите, то за година или година и половина чрез промяна на законодателството бихме решили всичките си проблеми.

Това каза днес в Габрово заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от сайта на БТА.

Вицепремиерът участва в конференция под наслов "Европейско бъдеще за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж" и обясни пред аудиторията от над 100 души експерти механизмите при създаването на проектите на

Закон за управление на средствата от ЕС и новия Закон за обществените поръчки

По думите му двата законови текста са свързани, имат сходна  функционалност и от тях се очаква по адекватен начин да управляват разпределението на парите. Вицепремиерът посочи, че  от текстовете на законите зависи как, по какъв начин, по-бързо или по-бавно, по-добре или по-лошо през следващите 5 години ще бъдат разпределени около 50-60 милиарда лева.

Дончев съобщи, че Законът за обществените поръчки се очаква да влезе в сила от 1 януари 2016 г. и той се надява пред следващите 10 години да няма нужда да се изработва нов закон. По думите му предложено е

Агенцията за обществените поръчки да се премести от Министерството на икономиката в Министерството на финансите

Основната причина за преместването на агенцията  е опитът целият контрол по отношение на обществените поръчки да бъде събран на едно място, тъй като две от трите звена, които контролират обществените поръчки, са част от  Министерството на финансите. 

Програмата на двудневната конференция, която завършва днес, предвижда по темата за оперативната програма  "Региони в растеж" в периода 2014 - 2020 г. да вземе участие Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

#Томислав Дончев #закони #законодателство #Закон за обществените поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »