Как рибарят изгуби душата си на път за рая....

Как рибарят изгуби душата си на път за рая....
Снимки: Лилия Йотова, организатори и БГНЕС
A A+ A++ A

Само в рамките на седмица зала 1 на НДК приютява втора голяма българска премиера. Фурорът от Яворгърдевия "Квартет" повлече крак/публика и за поп операта „Рибарят и неговата душа” с Димо Алексиев в ролята на Оскар Уайлд.

Талантливият български актьор (на снмиката долу) е безспороната звезда в спектакъла, за който с усмивка казва: „Много е смешно, защото не ми стигнаха връзките да играя рибаря”. За ролята се е "уредил" актьорът Ненчо Балабанов. Весела Бонева пък осъществява детската си мечта да бъде русалка, певицата Амалия Ненова е Душата, Мариана Попова - магьосницата, а оперният изпълнител Стефан Владимиров е Отеца.

Над 3-часовия спектакъл има две неоспорими достойнства - интересна сценография и приятна музика. Сцената държи будни очите на зрителите със светещите костюми на морските обитатели и зрелищната триизмерна прожекция.

Около 60 музиканти - симфоничен оркестър и поп-рок бенд, изпълняват на живо музиката на Минко Ламбоов, смес от различни жанрове - класика, етно, джаз, поп. Музикалните номера са около 50, от които 13 арии и четири дуета. Автор на текстовете на песните и либретото е Анна Топалова, която е и режисьор. Диригент е бащата на композитора - Кирил Ламбов.

Красивата притча обаче губи част от блясъка си покрай прекалено дългите и изпети недобре от всички артисти песни. И, за съжаление, Мариана Попова (на снмиката долу) не е най-добрее пеещият герой - неувереност, може би, и лоша дикция, й пречат да разгърне потенциала си на опитна певица.

"Това, което хората наричат сянка на тялото, всъщност е тяло на душата...". В думите на Душата е събрана цялата мъдрост на Оскаровия текст и силата, която тушира всяка слабост от опита да бъде преразказан, изпят или обяснен на сцена. 

Доказателството за гениалността на "Рибарят и неговата  душа" е че, тази приказка може да бъде четена и от деца, и от възрастни. И всеки може да намери своя ъгъл към истината за чистотата на душата си. Затова е много важно посягащите към произведението режисьори да не позволяват Рибарят да изгуби душата си на път за рая и в търсене на публика...

#мюзикъл #Ненчо Балабанов #Димо Алексиев #Мариана Попова #Амалия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »