Одобриха еднодневните трудови договори, 100 000 безработни могат да се възползват

Одобриха еднодневните трудови договори, 100 000 безработни могат да се възползват
Снимка: pia-news.com
A A+ A++ A

Правителството одобри въвеждането на еднодневни трудови договори. Предлага се приемането на нова законова разпоредба, с която се дава възможност на регистриран земеделски стопанин да сключва еднодневен трудов договор с работник. Разпоредбата ще се прилага до 31 декември, но след като бъде направен анализ на приложението й, може да се удължи нейното действие.

Възможността да се сключват такива договори ще осигурят работа на близо 100 хиляди безработни. По този начин социалното министерство дава възможност на земеделските производители легално да наемат сезонни работници за прибирането на реколтата. Очаква се след гласуването на тези законодателни промени в бюджета годишно да постъпват над 25 милиона лева повече.

Този вид договор ще може да се сключва в основна дейност „Растениевъдство” само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, за професии, които не изискват специална квалификация. Предвидено е, че работник ще може да полага труд по този вид договори не повече от 90 работни дни в календарната година. Изрично се упоменава, че работодателите не изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, не връчват длъжностна характеристика и не издават заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока му.

Предвижда се издаване на наредба от социалния министър, в която ще се определят условията и редът за издаване, регистриране и отчитане на тези трудови договори. Законопроектът предвижда тези работници да се осигуряват само във фонд „Пенсии” и фонд „Трудова злополука и професионална болест”, а паричните обезщетения при настъпила трудова злополука и професионална болест да се изплащат за срока на неработоспособността, но за не повече от 90 календарни дни. С промени в Закона за здравното осигуряване се създава възможност за времето, през което ще бъдат наемани, лицата да бъдат здравно осигурявани, като здравноосигурителните вноски да се внасят авансово от работодателите, заедно с вноските за социално осигуряване.

Също така се предлагат изменения, с които ще се даде възможност лицата, които полагат труд по време на сезонната селскостопанска работа да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица. Очаква се регламентацията на трудовия договор за един ден да доведе до приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване с до 19 200 000 лв. и от данъци върху доходите на физическите лица с до 5 300 000 лв.

#еднодневни трудови договори #безработни #договори #осигуровки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"