Абитуриентите в София ще са с полицейски ескорт

Абитуриентите в София ще са с полицейски ескорт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Абитуриентите в София ще бъдат ескортирани от полиция. Това ще се случва от сборните пунктове в училищните дворове до заведенията, където ще празнуват. Така от СДВР ще обезпечават сигурността на зрелостниците и другите участници в движението по време на тазгодишните балове.

Зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов призова абитуриентите да не развалят празника с поведението си, а и да се съобразят и с правата на другите хора. Предупреждението му беше по повод традиционните излизания през прозорците на колите.

На брифинг в СДВР в петък бяха представени мерките, които са предприети за балове 2015 г. При по-фрапиращи случаи на нарушения, полицията има намерение да действа незабавно, стана ясно от думите на Златанов. Той призова всеки, който забележи нередност и опасност, да алармира полицията веднага.

Общо 131 училища в София празнуват абитуриентските си балове в периода 23 до 31 май. Празненствата ще се проведат в 50 заведения. Най-натоварено като ангажименти от страна на Столична полиция ще бъде в периода 23-27 май. Има 2-3 училища, които променят датите на баловете и те ще останат за началото на юни месец.

Бумът на балове ще бъде на 24 май, когато 50-60 училища отбелязват завършването си.

Шефът на КАТ-София Тенчо Тенев уточни, че младежите ще бъдат придружавани до заведенията от екипи - както от полицейски коли, така и от мотоциклети. Във всеки автомобил ще има видеонаблюдение, така че ще бъде заснемано цялостното движение на колоните.

Над 100 случая на непристойно поведение на абитуриенти с автомобили са регистрирани миналата година. 90% са санкционирани.

4 мобилни камери, включително 2 ръчни, ще бъдат поставени на маршрутите, откъдето абитуриентите ще преминават. „Колеги с униформи ще заснемат движението на всички, които минават покрай тях", уточни Тенчо Тенев. 50 лева е санкцията за водач на автомобил, ако пътниците се показват през прозорците. Смелчагите, позволили си да "висят" извън прозорците, също нам да се разминат без санкции.

СДВР призовава абитуриентите да не шофират след употреба на алкохол.

#абитуриенти #полиция #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"