"Билд": Без Обама на срещата на Г-7 заради скандал с подслушване

"Билд": Без Обама на срещата на Г-7 заради скандал с подслушване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Срещата на Г-7 в Бавария може да мине и без американския президент Барак Обама. Това обаче би могло да стане само, ако германското правителство предаде списък с американски цели на шпионаж на парламента. Това пише германският таблоид „Билд", позовавайки се на свои източници.

Двудневната среща ще се проведе на 7-8 юни в замъка Елмау в Бавария, на около 100 километра от известната база Bad Aibling, която е използвана от американската Агенция за национална сигурност (АНС) за подслушване на европейски компании и официални лица.

Социалдемократическата партия, която е коалиционен партньор в кабинета на канцлера Ангела Меркел разглежда шпионажа на САЩ срещу цели в ЕС като нарушение на законите на Германия и съюза.

Генералният секретар на Социалдемократическата партия Ясмин Фахими заяви пред изданието, че дава възможност на канцлерството да разкрие списъка ( в него влизат имейл адреси и телефонни номера) до 8 юни. Списъкът е предаден на германските разузнавателни служби от американската агенция в Бавария. Лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел уточни, че това не е ултиматум, но добави, че очаква Меркел да изпълни искането.

Според източниците на „Билд" американският президент може да не участва в срещата, ако администрацията на Меркел изпълни исканията на коалиционните си партньори.

Източник от американския Национален съвет за сигурност отхвърли спекулациите, подчертавайки, че Обама никога не е заплашвал Берлин да пропусне срещата в Бавария. Но друг американски източник заяви пред „Билд", че огласяването на списъка потенциално може да навреди повече на сътрудничеството между САЩ и Германия в областта на разузнаването в сравнение със скандала със Сноудън през 2013 година.

Германски източници от сигурността смятат, че американската агенция може да ограничи сътрудничеството с германското разузнаване по отношение предупрежденията за възможни терористични атаки, ако списъкът бъде огласен, добави таблоидът.

Скандалът се разрази през лятото на 2013 година, когато бившият сътрудник в АНС Едуард Сноудън разкри документи, които показват, че САЩ подслушват световни лидери, използвайки базата в Бавария.

#Барак Обама #Ангела Меркел #Г-7 #Едуард Сноудън #шпионаж #подслушване #САЩ #Германия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »