Русия готова да разшири черния си списък заради ЕС и САЩ

Русия готова да разшири черния си списък заради ЕС и САЩ
A A+ A++ A

Русия може да включи още граждани на ЕС в черния си списък, заяви Мария Захарова от руското външно министерство.

"Списъкът с лица, на които е забранено да влизат в Русия, може да бъде разширен, ако САЩ и ЕС увеличат ограничителните си мерки по отношение на руски граждани. Всяка промяна в политиката на Запада ще има отражение в политиката на Русия", обяви Захарова, цитирана от РИА Новости.

Според нея се спекулира с решението на Кремъл да въведе черен списък и е странно оживлението, което предизвика той.

„Тази комедия започна с твърдението, че Русия е съставила някакъв таен списък. Това е измислица. Преди половин година не само по дипломатически канали, но и пред обществеността започнахме да предупреждаваме, че трябва да предприемем мерки във връзка с действията на САЩ и ЕС. В медиите може да намерите цитати от високопоставени дипломати, в които ясно се казва защо правим това. Когато поискаха от нас да предадем списъка за удобството на европейските чиновници, ние го предадохме и ни бе устроен огромен скандал. Защо можем само да гадаем“, заяви Захарова.

Европейските институции осъдиха остро черния списък на Русия, който забранява на европейски официални лица да влизат на руска територия в отговор на санкциите на Европейския съюз. В документа фигурират общо 89 имена, които Русия изпрати в събота на редица посолства.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че би било редно Русия да уведоми засегнатите лица какви са резервите към тях. "Това определено не помага в момент, когато се стараем да решим тежък и опасен конфликт в сърцето на Европа", лаконичен беше Щайнмайер.

В черния списък фигурират бивши правителствени ръководители, десетки депутати от ЕП, бивши министри, високопоставени военни и служители на разузнаването, които критикуват политиката на Русия. Полша и балтийските държави имат най-много представители в 89-членния списък, включващ лица от 17 държави. Сред лицата, на които е отказано да влизат в Русия, е и бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

#Русия #ЕС #Черния списък #черен списък #Европейския съюз #Мария Захарова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »