Докладът за смъртта на бебе в Тетевен: Неправилна преценка на дежурния лекар

Докладът за смъртта на бебе в Тетевен: Неправилна преценка на дежурния лекар
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода.

Това се посочва в доклад на Изпълнителаната агенция медицински одит относно извършени проверки в МБАЛ Тетевен за смъртта на починало момиченце при раждане повреме на дежурство на д-р Нина Байчева.

Поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, се посочва в одита. Наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите. Като непосредствена причини за смъртта на детето са посочени полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром и кръвоизлив в храносмилателната система.

На дежурния лекар в тетевенската болница е образувано административно наказателно производство. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката.

В същото време министърът на здравеопазването Д-р Петър Москов се срещна с и.д. кмет на Тетевен г-н Десислав Цветанов и директора на общинската болница Д-р Ганева. Министърът настоя в едномесечен срок да намерят решение за спасяване на АГ отделението в общинската болница.

 

Ако общинският съвет и ръководството на болницата не успеят да привлекат нови специалисти на мястото на напусналите след инцидента от миналата седмица акушер-гинеколози и да върнат доверието на обществото, Министерство на здравеопазването ще бъде принудено да отнеме разрешителното на родилното отделение.

От понеделник временно се прекратява дейността на отделението до осигуряването на акушер-гинеколози.

Кметът на Тетевен пое ангажимент да свика спешно извънредна сесия на Общинския съвет за търсене на решение. Дотогава РЗИ Ловеч ще координира и контролира оказването на медицинска помощ за бременни и гинекологично болни в региона.

#Тетевен #лекар #раждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"