Лиляна Павлова: Ще плащат асансьор и тези, които живеят на първи етаж

Лиляна Павлова: Ще плащат асансьор и тези, които живеят на първи етаж
Ксавие Лапер дьо Кабан и Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Регионалният министър Лиляна Павлова настоява за много по-строги правила, санкции и правомощия за етажната собственост.

"Не може един съсед, който живее на първия етаж и не ползва асансьор да не плаща за него, или да казва, че на него покривът не му тече", коментира регионалният министър Павлова на форум за енергийната ефективност", цитирана от БГНЕС.

Министърът уточни, че първоначално финансирането за саниране е безвъзмездното, но след това поетапно ще се въвежда собствено участие на собствениците и съфинансиране напред в годините. "Нататък във времето, когато успеем да покрием добър процент от сградния фонд и като конструктивна устойчивост и енергийна ефективност не би следвало да е възможно частичното саниране. Кръпките, които виждаме по сградите трябва да бъдат забранени, защото освен, че загрозяват сградата, утежняват и конструкцията понякога", заяви тя. По-строг трябвало да бъде и контролът за това как изглеждат сградите, ремонтите вън и вътре в апартаментите и как се остъкляват балконите.

Павлова посочи, че засега няма да има санкции за липса на технически паспорт за сградите, както и за в бъдеще не са енергийно ефективни. "Тези сгради, които имат технически паспорт ще трябва да прилагат неотложните мерки. Тогава може да се мисли за санкции. На този етап не мислим, че със санкции ще помогнем на процеса. Трябва да стимулираме, да осъзнаят колко е важно и от конструктивна, и от енергийна гледна точка", каза тя.

Френският посланик Ксавие дьо Кабан, който също взе участие в конференцията, заяви, че трябва да подтикнем всеки да гледа от съседа си - да санира сградата си и така да намали фактурите, които плаща.

"В Париж ще се проведе една конференция на ООН за климатичните промени. Целта и е да се постигне крайна договореност на всички държави членки на ООН относно конкретни цели, за да се направи така, че климатичните промени, които са в следствие на действията на човека да бъдат ограничени. Доколкото това може да бъде ограничено", коментира Дьо Кабан.

Той подчерта, че трябва да се борим с тези промени и с консуматорския начин на живот. Сградите и транспортът консумират най-много енергия и по тях трябва да работим заедно с цел борба срещу климатичните промени.

"Няма добра стратегия без добро сътрудничество между частните фирми, финансисти и обществените организации. Енергийната ефективност за сградите е сектор, в който примерът играе основна роля", каза още Дьо Кабан.

#саниране #Павлова #Дьо Кабан #Ксавие дьо Кабан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"