В страната има само 6 спортни ученически школи, детският спорт е лукс

В страната има само 6 спортни ученически школи, детският спорт е лукс
Снимка: gradvelin.com
A A+ A++ A

В цяла България са останали само 6 спортни ученически школи, което говори лошо за отношението на държавата към децата. Спортът, който децата упражняват в школата ни е безплатен, за съжаление, ще цитирам министър от предното правителство на ГЕРБ-спортът ще стане достъпен само за децата на богатите. А пари има и не пречи да се отделят за спорт, заяви Соня Христова, директор на Ученическата спортна школа-София.

Христова участва в специална пресконференция по повод решение на Столична община да отнеме два басейна, стопанисвани от Ученическата спортна школа-София и ги даде за управление на училищните ръководства на 33 ОУ и 97 СОУ. Всичко това, обаче се случва, след като Столична община дори не е провела дискусия с училищната школа. Над 600 деца са минали само през басейна на 79 СОУ за миналата година и са се обучавали и плували безплатно. Ако басейните бъдат дадени на училищата, деца извън тях няма да имат достъп. Другият проблем е, че училищните ръководства поради некомпетентност или безпаричие ги отдават под наем на частни лица.

"Това решение означава съкращаване на треньори и намаляване на броя на децата, които желаят да се занимават с плуване. Бюджетът, който имат училищата няма да се справи с поддръжката на басейните", коментира директорката.

След стопанисване за кратък период от време от училищните власти, басейните в 27 СОУ, 40 СОУ, 79 СОУ и 90 СОУ, преминавайки в частните ръце и досега стоят неизползвани и затворени.

#христова #училища #школа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"