Седмокласниците масово с двойки по математика

Седмокласниците масово с двойки по математика
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Масово двойки по математика имат тази година учениците, явили се на Националното външно оценяване след VII клас. Близо 15 000 слаби оценки имат децата, явили се на първия модул по предмета, а при втория модул двойките са 2054, съобщават от МОН

Това означава, че близо една четвърт от седмокласниците явили се на задължителния модул не са се справили. 61 ученици са получили 0 точки на допълнителния модул. 54 305 ученици са участвали в задължителния модул на изпита по математика, а 29 770 от тях са работили и по допълнителния.

Що се отнася до българския език, там двойките са значително по-малко на първия модул те са 8154. Много по-малко са и слабите оценки при допълнителния втори модул – 994. С О точки по български език и литература са 57 седмокласници. През тази година 54 580 седмокласници са работили по задължителния модул на Национално външно оценяване по български език и литература, а по допълнителния – 38 472 от тях.

Въпреки слабите резултати и тази година не липсват отличници. Интересен факт е, че отличниците по математика на задължителния модул на Националното външно оценяване след VII клас са повече, отколкото тези по български език и литература.

Резултатите от изпита сочат, че 3768 седмокласници са получили отлични оценки по математика. Шестици по български език и литература имат 2374 ученици.

При първия модул от максимален брой 65 точки: по БЕЛ има 61 пълни шестици, а по математика - 429 пълни шестици.
При втория модул от максимални 100 точки по БЕЛ има 9 пълни шестици, а по математика - 10.

При допълнителния модул обаче отличниците по български език и литература са повече, отколкото тези по математика, съответно 2442 и 1240.

В същото време стана ясно, че през новата учебна 2015/2016 г. и за шестокласниците ще бъде създадена целодневна организация на учебния ден. Това реши правителството на днешното си заседание.

Това ще се отнася също за всички ученици от първи до осми клас на средищните училища (вкл. непътуващите).
За целта Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 27 433 640 лв. Средствата са планирани в централния бюджет и по бюджета на МОН.

Осигуряването на целодневни занимания за учениците цели намаляване на броя на отпадащите от училище деца и повишаване качеството на обучение.

По индикативни разчети се очаква да бъдат обхванати допълнително над 9100 ученици от VI клас и общо над 105 хиляди ученици от средищните училища

#ученици #седмокласници #български език и литература #математика #изпит #двойки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници