Тежки боеве между армията и сепаратистите в Източна Украйна

Тежки боеве между армията и сепаратистите в Източна Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тежки сражения избухнаха през нощта между украинските войски и проруските сепаратисти в източната част на Украйна, предаде Ройтерс.

Сблъсъците между въоръжените сили на Украйна и сепаратистите станаха в селата Мариинка и Красногоровка, разположени на 30 километра западно от Донецк и намиращи се под контрола на въоръжените сили на Украйна.

Украинският министър на отбраната Степан Полторак съобщи, към момента бойните действия са прекратени. Той каза също, че сепаратистите са направили опит да завземат Маринка, който се намира на 15 км. от Донецк, но атаката им е била отблъсната от армията. В нападението са участвали 1000 бойци, като се съобщава, че и двете страни са използвали тежка военна техника.

Говорител на сепаратистите съобщи, че през нощта е имало атака на правителствената армия и са убити 15 души, а ранените са около 90 души.

Бойните действия са най-мащабните от времето на сключване на февруарските Мински споразумения до сега.

След съобщението, че боевете в Донбас са се подновили последва незабавна реакция на Москва. Външният министър Сергей Лавров заяви, че отговорните за тях се опитват да саботират мирното споразумение от Минск. Говорителят на Владимир Путин - Димитрий Песков обвини украинската армия, че провокира възобновяване на боевете.

Вчера 375 работници останаха почти цял ден затрупани под земята, след като снаряд уцели входа на една от въгледобивните мини в район „Кировски“ в Донецк, която е сред най-големите в страната. По-късно миньорите бяха евакуирани.

#Украйна #Киев #Донбас #Донецк #боеве #сепаратисти #Сергей Лавров #Дмитрий Песков #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"