Лондон готви резолюция в ООН за Сребреница, Белград недоволства

Лондон готви резолюция в ООН за Сребреница, Белград недоволства
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания готви резолюция в Съвета за сигурност на ООН, с която да се отбележи 20-та годишнина от клането в босненската Сребреница. Това обаче предизвика ответна реакция в Сърбия.

Британският посланик в Босна и Херцеговина Едуард Фъргюсън посочва, че конкретен текст на резолюцията все още няма и че текат обсъждания. При всички случаи обаче основната идея е да се почете паметта на всички жертви в конфликта в страната, както и страданията на жертвите на клането в Сребреница, съобщава Ройтерс.

През 1995 г., в края на конфликта в Босна и Херцеговина силите на босненските сърби екзекутират 8000 мюсюлмански мъже и младежи, които в последствие за заровени в общи гробове, а самоличността им все още се изяснява.

Желка Цвиянович, премиерът на босненската Република Сръбска, определи предложението за резолюция като нападка. Реакция дойде и от Белград, където външният министър и вицепремиер Ивица Дачич заяви, че ще бъде поискан официален отговор от Лондон.

"Сърбия не е член на Съвета за сигурност, но е особено заинтересувана за това искане и в следващите дни очаква отговор от Великобритания, за това, което планира", каза Дачич след среща със своя палестински колега Рияд ал Малики в Белград, съобщи Македонската информационна агенция.

Той обаче отказа да отговори еднозначно на въпрос на журналисти дали резолюцията представлява някакъв натиск спрямо Белград като заяви, че първо трябва да се види какво пише в нея.

Сърбия, която подкрепи босненските сърби във войната в Босна, прие декларация за осъждането на клането в Сребреница през 2010 г., но отказа да го признае за геноцид.

#Сребреница #Лондон #Белград #ООН #резолюция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »