Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

Русия вече не е стратегически партньор на ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия вече не е стратегически партньор на ЕС. С 494 гласа „за“, 135 „против“ и 69 „въздържали се в Европейския парламент бе приета резолюцията за преформулиране на отношенията ЕС-Русия, предаде „Фокус“.

Резолюцията препоръчва като приоритет за страните членки да запазят единството в острото си отношение спрямо незаконното анексиране на Крим от Русия и пряката й намеса във войната в Украйна.

Евродепутатите настояват да бъде създаден силен и основан на правила Европейски енергиен съюз, за да се противостои на руския енергиен монопол и да се осигури солидарност в енергийната независимост на всяка държава членка.

Евродепутатите изразяват безпокойство, че Русия подкрепя и финансира радикални и екстремистки партии в ЕС. 

Резолюцията осъжда "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия.

Членовете на ЕП смятат, че в дългосрочен план са възможни и желателни градивни и предвидими отношения между ЕС и Русия в полза и на двете страни, но отбелязват, че сътрудничеството може да бъде подновено, само ако Русия зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна, в това число Крим, прилага двете споразумения от Минск и прекрати дестабилизиращите военни действия.

#Русия #евродепутати #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"