Найденов: Нови приюти и евтаназия за бездомните кучета

Найденов: Нови приюти и евтаназия за бездомните кучета
Найденов очаква големи протести, жалби до Брюксел и всякакви опити да се подкопаят резултатите от мерките. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С промени в сега действащия Закон за защита на животните ще бъдат облекчени изискванията за строеж на приюти за безстопанствени кучета, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„По разпореждане на премиера, тъй като и той се включи в инициативата за решаване на проблема с уличните кучета, обсъдихме мерки, които ще дадат резултат още в понеделник“, посочи министърът в сутрешния блок на bTV в петък.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова неколкократно апелира към Мирослав Найденов за промени в наредбите за строеж на приюти, тъй като според настоящото законодателство са нужни няколко милиона лева за изграждането на един такъв приют.

По думите на земеделския министър ще бъде променен сега действащият Закон за защита на животните, който е в сила от 2008 година – за новите предложения в текстовете ангажимент са поели депутатите от ГЕРБ.

„Видя се, че законът не работи, преди всичко заради така наречения „надзор“, който позволява на хората да вземат кучетата и да се водят, че отговарят за тях, а след това да ги пускат отново на улицата. Имаше пример с една надзорничка, грижеща се 114 кучета, това не е сериозно“, каза Мирослав Найденов и продължи с обясненията за новите мерки, които се очаква да разрешат дългогодишния проблем с бездомните четириноги в столицата.

По думите му с промяна на наредбата за приютите ще бъде дадена възможност на общините да изграждат депа за временно настаняване на кучета. Тази практика ще бъде десетки пъти по-евтина от изграждането на приюти, обясни Найденов.

„Въпросните депа няма да са масивни и няма да има такива тежки изисквания за тях, каквито са сега според закона критериите за изграждане на приют. Досега те направо граничеха с разбирането за „лукс“ - отделни клетки за всяко куче, помещение за баня и т.н.“, поясни още министърът.

Според него земеделското ведомство и Столична община ще потърсят съдействие и от здравното министество по проблема с кучетата. Причината – само България концентрира над половината от случаите на заболели от кучешка тения в целия ЕС.

„Затова ще поискам здравна оценка на ситуацията. Ако това наистина е така, тогава ще се консултираме с ЕК за пристъпване и към евтанизия“, закани се Мирослав Найденов.

Той обаче предупреди хората, че решителните действия, които предстои да бъдат предприети от властите, ще срещнат сериозна съпротива от страна на защитници на животните. Найденов очаква големи протести, жалби до Брюксел и всякакви опити да се подкопаят резултатите от мерките.

„Готови сме да понесем негатива, това са непопулярни мерки, но са необходими“, допълни ресорният министър.

Найденов потвърди в допълнение появяващите се периодично слухове, че има хора от други градове, които искат да се освободят от кучетата и затова ги карат в София.

„В противен случай при популация от между 10-15 хиляди четириноги и годишна кастрация на около 5 хиляди от тях, досега броят им би трябвало да е намалял значително, а той остава постоянен или дори расте“, коментира земеделският министър.

#Закон за защита на животните #приют #кучета #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Йорданка Фандъкова #кмет #премиер #ГЕРБ #надзор #Столична община #България #ЕС #ЕК #Брюксел #евтаназия #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"