Борисов: Правим всичко необходимо, за да доставяме азерски газ

Борисов: Правим всичко необходимо, за да доставяме азерски газ
Бойко Борисов с президента Алиев. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

"Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това от своя страна ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи количества газ за България и Европа", подчерта Борисов на срещата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов благодари на президента Алиев за дарението, което България получи от Азербайджан за реставрация на крепостта "Трапезица" във Велико Търново. Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство "Гейдар Алиев" предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще се обзаведе и музеят на хълма, където ще бъдат експонирани всички находки. Трапезица е втората крепост на вътрешния град на Средновековен Търновград (Велико Търново). Намира се на десния бряг на р. Янтра, северозападно от Царевец.

#Гърция #България #Бойко Борисов #Азербайджан #Илхам Алиев #Баку #Борисов #Алиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »