РБ: Малкият и среден бизнес ще спечелят от вдигането на прага на ДДС на 200 000 лв

РБ: Малкият и среден бизнес ще спечелят от вдигането на прага на ДДС на 200 000 лв
Настимир Ананиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението на Реформаторския блок да се увеличи прага на ДДС от 50 000 на 200 000 лева ще облекчи и подпомогне малкия и средния бизнес, както и държавната администрация, заяви народният представител от Реформаторския блок и вносител на предложенията за изменение в ЗДДС Настимир Ананиев.

"Съгласно действащите правила, всеки собственик на фирма може да се регистрира свободно по ЗДДС или задължително, когато оборотът му достигне 50 000 лева. Много хора които имат доходи около 60 000 до 80 000 лева се принуждават да правят различни трикове, за да прикрият оборотите над 50-те хиляди лева и да не се регистрират под ДДС и съответно регистрират втора, трета фирма, само и само да не бъдат под ЗДДС, с което директно участват в сивата икономика", уточни Настимир Ананиев.

Ананиев обърна внимание, че ако се приеме праг на ДДС от 200 000 лева това ще подпомогне директно 55 000 фирми в България като тези данни се основават на официалната статистика, която НСИ е направил към 2011 г. На практика обаче, тази мярка ще облекчи два или три пъти повече, защото фирмите които не са регистрирани по ДДС са около 250 000.

Депутатът подчерта, че самият процес отнема между 5 и 6 месеца и се прави посредством дерогация, каквато в България е извършвана през 2013 г. с облекченията за зърнопроизводителите.

#Настимир Ананиев #Ананиев #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"