Плевнелиев отрече да е имало предложения от САЩ за разполагане на войска у нас

Плевнелиев отрече да е имало предложения от САЩ за разполагане на войска у нас
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев отрече да е имало предложения към правителството от САЩ за разполагане на войска у нас.

"Към момента българското правителство няма каквото и да е предложение, което да можем тепърва да обсъждаме. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод твърденията, че САЩ биха разположили войски и въоръжение в сферата на Източна Европа и България.

Държавният глава обясни, че се следи процесът на вземане на решения във Вашингтон, относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено по източната граница.

"В рамките на решенията на НАТО допринасяме и отговорно действаме за колективната отбрана. Ако има допълнителни механизми и идеи по линията на двустранното сътрудничество между България и САЩ, ще се отнесем отговорно, когато получим конкретно предложение", обобщи Плевнелиев.

Той посочи, че България като достоен член на НАТО, изпълнява плана за готовност, който бе приет през септември миналата година в Уелс.

"България е активен и отговорен член на НАТО. Като държавен глава проведох КСНС по национална сигурност наскоро, с който намерихме и политически консенсус с много малки изключения", посочи Плевнелиев.

Той заяви, че именно затова България от следващата година трябва да започне плавно да увеличава бюджета за отбрана, така че да достигне до 2% от БВП в рамките на 10 години за отбрана. "За нас единствено 2015 г. ще бъде изключение, защото беше тежка година, видяхме и фалит на голяма банка", каза държавният глава.

Изказването на Плевнелиев беше след среща с президента на Португалия Анибал Каваку Силва.

#Росен Плевнелиев #САЩ #войски #предложение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници