900 българи чакат трансплантации в деня на донорството

900 българи чакат трансплантации в деня на донорството
Европейският ден на донорството бе отбелязан в България за втора поредна година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 870 души в България се нуждаят от животоспасяващи трансплантации на органи или тъкани, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов по повод Европейския ден на донорството.

„Донорството у нас зависи не само от усилията на държавата и на лекарите, но и на цялото общество. Ако тази идея не се осъзнае от всеки един от нас, тя не би могла да се развива успешно в страната ни“, заяви здравният министър, цитиран от БГНЕС.

Денят на донорството бе отбелязан заедно с Националната кампания в подкрепа на донорството под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“ в парка „Заимов“ в София в събота с изложба на открито на детски рисунки в присъствието на лекари трансплантолози, деца, спасени с присаждане на органи, доброволци от Червения кръст.

Виктор Паскалев, член на УС на Националната пациентска организация, благодари на семействата на донорите, дали шанс на други хора да живеят. Д-р Ивелин Токаров, от името на председателя на Дружеството по трансплантология, настоя да се насърчават и развиват донорските бази. За принос в развитието на донорството и за постигнати резултати бяха наградени проф. Милан Миланов, проф. Параскева Стаменова, д-р Вилиян Платиканов и д-р Петко Загорчев.

В България Европейският ден на донорството, който съществува официално от 1998 г., се чества за втора поредна година.

#донори #донорство #Стефан Константинов #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"