Бизнесът планира бойкот заради новите цени на тока

Бизнесът планира бойкот заради новите цени на тока
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Това, което планираме, е съвсем сериозно. Заявили сме го предварително и с дата и час, за да се приготви и нашата енергоинфраструктура. В петък, 11:00 часа, планираме изключване на енергийни мощности в нашите предприятия. Ако всички колеги, които са потвърдили, че ще го направят, действително го направим едновременно, това ще се усети като удар и проблем за мрежата до Германия”.

Това заяви Румен Радев - зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в сутрешния блок на Нова телевизия в понеделник. Той обвини за скъпите цени на тока кражбите в сектора и нефективното използване на труда и на материалите, които също се разхищават.

Големите производители започват стачки срещу новите цени на тока за бизнеса. Румен Радев добави обаче, че бизнесът не иска да навреди на мрежата.

От своя страна лидерката на ЕНП Мария Капон извади план, качен на сайта на електроенергийния системен оператор, според който до 2024 г. е планирано присъединяването на още ВЕИ-мощности, равни на реатор и половина от АЕЦ „Белене”, което според нея ще донатовари цените в системата. „За да няма ужас без край, трябва да се сложи край на ужаса”, заяви Капон.

Шефът на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев, заяви, че такава прогноза наистина съществува в плана, но тези ВЕИ ще трябва да продават тока си на пазарни цени.

Добрев допълни, че започват масирани проверки на договорите, по които са изградени и се изкупува електроенергия от ВЕИ. Всяко нарушение в тях, включително и завишаване на цените на изграждането им, ще бъде санкционирано с отнемането на лицензията, обеща депутатът.

В понеделник синдикатите също излизат със становище за проблемите в енергетиката. Очаква се от КНСБ да предложат решения как да бъде стабилизиран секторът. 

Правителството също е срещу поскъпването с 13 до 20 на сто, но остави крайното решение в ръцете на Комисията за енергийно и водно регулиране, както е по закон. Министрите подадоха топката и на Парламента, който може да помогне за стабилизирането на ситуацията в енергетиката със законодателни промени.

 

#ток #електроенергия #Делян Добрев #ВЕИ #Мария Капон #Румен Радев #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"