Фирмите да проучват добре гръцките си партньори, съветват от "Кофас"

Фирмите да проучват добре гръцките си партньори, съветват от "Кофас"
A A+ A++ A

Добре е българските компании да проучват внимателно гръцките си партньори за тяхното финансово състояние, дори и да са работили дълго време с тях, съветва в интервю за econ.bg управителят на "Кофас" за България Милена Виденова. По думите й това е важно, за да се ограничат негативните ефекти и да не се допусне част от задлъжнялостта да се пренесе и в страната ни, независимо от успокоението, което ЕЦБ внесе с готовността си да подпомогне страни в ЕС, които търпят негативи заради развитието на ситуацията в Гърция.

Колкото до гръцките банки в България, те са достатъчно капитализирани и подготвени за тази ситуация, смята Виденова. Те оперират самостоятелно в страната ни и дори и да се случат някакви промени, това няма да наруши оперирането на банковата система. Засега са взети достатъчно мерки, за да се изолират поделенията на гръцките банки от техните централи.

Към момента няма значими сигнали за това гръцката криза да се отрази съществено, отбелязва управителката на "Кофас". При негативен сценарий най-пострадали биха били секторите, които изнасят за Гърция – хранително-вкусови продукти, търговия с електроенергия, горива и други.

Туризмът в България също се очаква ще претърпи негативни последици, сочи  Милена Виденова – по-ниският сегмент туристи може да се пренасочи към южната ни съседка заради по-добрите цени при негативни развития на ситуацията. В същото време обаче гръцката криза е и определена възможност за България, тъй като това може да привлече повече инвестиции – гръцките компании да пренасочат средствата си тук, а и някои западни компании да преориентират инвестициите си в България.

 

Пълния текст на интервюто четете в econ.bg

#фирми #гръцки #партньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"