Отложиха поправките в закона за референдумите

Отложиха поправките в закона за референдумите
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание отложи поправките в закона за референдумите.

На първо четене бяха приети поправки касаещи единствено провеждането на референдум и местни избори две в едно и участието на българите от чужбина. Между първо и второ четене, обаче, са внесени изменения, които променят изначално правилата за провеждане на референдум.

Поправките предвиждат да се въведе праг на валидност от 40% от гражданите, които имат избирателни права. Друго предложение е от 500 000 подписите за свикване на референдум да паднат на 400 000.

Промените в Закона за референдумите доведоха до горещи спорове. В началото на заседанието Лютви Местан поиска отпадане на тази точка от дневния ред, но ГЕРБ не се съгласиха. В крайна сметка точката бе отложена с процедурна хватка, като гласуването бе преместено от трета на 19 позиция и така ще отпадне от днешната програма на НС.

Според Местан има сценарий за въвеждане на еднопартийно управление, като с промените се цели промяната в изборните правила, които ще доведат до невъзможността на малки партии да влязат в парламента. 

"Ще кажа само, че целта на българския референдум за изборните правила е много ясна – цели се чрез промяна на изборните правила, чрез въвеждане на смесена пропорционално-мажоритарна система, да се променят моделите на управление на страната", посочи Местан и допълни, че измененията в този закон са пряко свързани с инициирания от държавния глава референдум за промяна изборните правила и целят в крайна сметка въвеждане на смесена избирателна система.

"Прекият ефект ще бъде, че първата политическа сила ще упражни собствено еднопартийно управление, всички останали партии ще загубят от своето реално, съгласно вота, представителство. Поемате тежка политическа отговорност за последствията, които ще понесе младата българска демокрация, след като сценарият бъде реализиран докрай", смята Местан.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов подчерта, че с промените се цели единствено да се даде възможност на сънародниците зад граница да участват в референдум  и се уреждат принципните правила по отношение на провеждане на референдум едновременно с друг вид избори. 

Местан коментира и референдума в Гърция. Според него дори средно грамотни юристи биха се затруднили да дадат информиран отговор с „да” или „не” на референдума в Гърция. „Трябва да има референдуми, но не по експертни теми”, допълни още той.

 

#закон #поправки #референдум #Народно събрание #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"