Договориха се за праг на облекчения за индустрията и такса "задължение на обществото"

Договориха се за праг на облекчения за индустрията и такса  "задължение на обществото"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че бизнесът, синдикати и държавата са постигнали две договорености по отношение цената на електроенергията на днешната си среща в Министерски съвет.

"Първата е по отношение на облекченията за индустрията. Предложението е прагът за облекчения на индустрията да започне от 10 гигават часа годишно потребление. Първо обаче наредбата трябва да бъде внесена в Европейската комисия за нотификация“, коментира Петкова след срещата, предаде репортер на Novinite.bg.

Втората договореност е добавяне на нови текстове към Закона за енергетиката, които да дадат възможност КЕВР да формира цената на таксата “задължение към обществото“. Този текст ще бъде внесен в Народното събрание, където ще бъде разгледан от депутатите.

Министър Петкова уточни, че обясни, че темата какъв трябва да бъде прагът, след който предприятията, които са енергоемки, могат да ползват тази помощ, все още се обсъжда. Тя заяви, че вече има вариант, по който може да бъде постигнат консунсус и който няма да наруши финансовите параметри предложени от КЕВР.

Тя поясни за пореден път, че цените на тока са от компетентността на КЕВР, затова не може да коментира дали ще има увеличение.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов изказа опасения, че проблемите в енергетиката ще бъдат решени за сметка на държавните предприятия АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица 2". Според него в момента Комисията за енегийно и водно регулиране не е достатъчно независима, за да провежда политика, която ще определя размера на едни или други такси.

"Предлагаме стара идея, която не беше реализирана, да бъде създаден обществен съвет, в който да участват синдикати, работодатели и потребителите с доста по-разширени правомощия от тези, които има механизмът на общественото обсъждане. Настояваме да бъде създаден такъв съвет с по-сериозни правомощия, а не само да се седи и да слуша информация за това какво ще стане", заяви Манолов.

Министър Петкова го успокои, че в сектор "Енергетика" имало недостатък от съмнения относно числеността на хората, които работят в нея. "Това, което се прави е предприемане на мерки и действия във връзка със стабилизирането на сектора. Не се предвижда съкращаване на хора", заяви тя.

Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал подчерта, че трите страни в преговорите работят, за да не позволят цената на тока да бъде увеличена. Той обяви, че са постигнали договореност за спиране на загубите в НЕК.

Според Велев заяви, че трябва да спрат и разпространяваните митове, че задълженията на обществото, плащани от бита са 50 лв. и цената за индустрията ще се увеличи с 1-2%. Според него задълженията към обществото не са 50 лв. както се твърди, а 6, 37 лв.

#Теменужка Петкова #Петкова #КЕВР #Димитър Манолов #Манолов #Васил Велев #Велев #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"