Политическият натиск развалял журналистиката в България

Политическият натиск развалял журналистиката в България
Редакторски пристрастия, продажба на новинарско съдържание, както и общият спад в качеството и нивото на интелигентност на медийното съдържание развалят журналистиката в България, се казва в доклада на IREX.
A A+ A++ A

Политическият и корпоративният натиск лишават българските граждани от качествено медийно съдържание, констатира доклад на американската организация IREX, която измерва индекса за устойчивост на медиите в 21 страни.

„За съжаление, признаците на политически и корпоративен натиск, редакторски пристрастия, продажба на новинарско съдържание, както и общият спад в качеството и нивото на интелигентност на медийното съдържание развалят журналистиката в България“, се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Според организацията кризата в съдържанието на българските медии е започнала с началото на финансовата криза през 2008–2009 г., достигнала е нови дълбочини и вече засяга достъпа на българските граждани до качествено медийно отразяване на политическото, социалното и икономическото развитие в страната.

Българските медии падат на все по-ниски нива на устойчивост в много области. Като най-тревожни докладът отбелязва насилствените нападения срещу журналисти, които от инциденти, изглежда, са се превърнали в тенденция.

„Автоцензурата се е превърнала в норма в повечето медии и редакторите активно налагат ограничение върху съдържанието, позволявайки продажба на новинарско съдържание на политици и корпоративни спонсори“, посочва IREX.

Друга тревожна тенденция е спадът в качествената журналистика, породена до голяма степен от изброените причини, но също и заради ниските нива на заплащане и недостига на налични ресурси за професионално обучение.

Общата оценка за България се е понижила, продължавайки тенденцията от 2006–2007 г.

Хърватия е получила най-висока оценка за състоянието на своите медии след изследване в 21 страни.

Киргизстан се завръща на върха на азиатския списък. България, заедно с Македония и Албания, е сред страните, в които медийната ситуация се влошава, което отчасти се дължи на увеличаване на политическия контрол над медиите.

#доклад #новинарско съдържание #журналистиката #нападения #журналисти #политици #спонсори #България #Хърватия #Киргизстан #Македония #Албания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"