Искат оставка на Найденов заради кучетата

Искат оставка на Найденов заради кучетата
50 неправителствени организации за защита на животните от България и Европа искат оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради проблема с бездомните кучета. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

50 неправителствени организации за защита на животните от България и Европа искат оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради „дългогодишното институционално бездействие и липса на контрол“ по проблема с бездомните кучета.

В отворено писмо, адресирано и до премиера, президента и омбудсмана, се настоява за национална кастрационна програма по препоръка на Световната здравна организация (СЗО) и световни експерти, предаде БГНЕС.

Според гражданските организации позицията на министъра, който е за радикални законодателни промени за справяне с безстопанствените животни, е отклоняване на общественото внимание от реалните причини за проблема.

Подписалите писмото заявяват, че Мирослав Найденов до голяма степен е отговорен за дългогодишното институционално бездействие и липсата на контрол по прилагането на актуалното законодателство.

Те припомнят, че в периода 2005–2006 г. сегашният министър на МЗХ е изпълнявал длъжността главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба в София.

След това, преди да стане министър, той е бил начело на общинската форма „Екоравновесие“ по времето, когато Бойко Борисов е кмет на София.

Едно от обвиненията на неправителствените организации към Найденов е, че 47% от случаите на ехинококоза (кучешка тения) в ЕС са установени в България.

От НПО са категорични, че МЗХ отказва да работи с експерти, като залага на популистки и неефективни методи за намаляване на популацията безстопанствени кучета, които ще увеличат още повече корупцията в свързаните с проблема държавни и общински звена, както и риска за здравето на гражданите.

Те припомнят, че от влизане в сила на Закона за защита на животните през 2008 г. досега не е наказан нито един човек, който е изоставил домашния си любимец или нежеланото му поколение на улицата.

Според тях МЗХ пренебрегва препоръките на СЗО и Европейския парламент за програмата „Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни“ като единствен дълготрайно ефективен и безопасен за човешкото здраве метод за намаляване на популацията от безстопанствени кучета.

Очакваме от Вас да излезете с чест от ситуацията, да поемете своята политическа отговорност като министър на земеделието и храните и да подадете оставка, в заключение се обръщат към министър Найденов от 50-те неправителствени организации.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието и храните #кучета #неправителствени организации #оставка #отворено писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »