Преговорите за иранската ядрена програма са на финала

Преговорите за иранската ядрена програма са на финала
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорните екипи във Виена планират да обявят утре, че са договорили споразумение за иранската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес, като се позова на двама дипломати.

Те допуснаха, че временна сделка може да бъде постигната още днес, но предупредиха, че детайлите все още се доработват. Евентуалното официално споразумение освен това ще трябва да бъде прегледано в столиците на седемте страни в преговорите - шестте световни сили (петте държави постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Иран. 

Малко по-рано високопоставен американски и ирански представител заявиха, че времето не е достатъчно, за да бъде договорена сделка днес. Утре е поредният краен срок за постигането на споразумение за иранската ядрена програма след близо едно десетилетие преговори.

Техническите аспекти на бъдещата сделка са почти готови, заяви днес ръководителят на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза, че най-трудните оставащи въпроси са политически, а не технически. Източник от иранската делегация коментира, че въпросът за вдигането на оръжейното ембарго срещу страната му забавя преговорния процес, предаде ТАСС.

Той заяви, че Иран се надява на подкрепа от руския министър на външните работи Сергей Лавров, който пристигна днес във Виена, където ще се включи в преговорите за иранската ядрена програма.

Британският му колега Филип Хамънд обаче отпътува от австрийската столица, където планира да се върне утре.

Така във Виена в момента са държавният секретар на САЩ Джон Кери, външните министри на Иран, Русия, Франция и Германия, както и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

Източник: БТА

#иранска #ядрена програма #финал #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"