Фондът за Гърция ще бъде 50 млрд. евро

Фондът за Гърция ще бъде 50 млрд. евро
Йерун Дейселблум Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи след срещата на върха, че Гърция се е съгласила за създаването на фонд с размер 50 милиарда евро на гарантиране на третата програма за помощ. Гърция е приела като част от помощта да приватизира активи за 50 млрд. евро чрез фонд, който ще бъде базиран в Гърция и ръководен от експерти. Приходите от него ще отидат за погасяване на дълговете на държавата (12.5 млрд. евро) и рекапитализиране на банките (25 млрд. евро).

"Целевият размер на фонда, в който ще се акумулират активите на Гърция, ще бъде в размер на 50 млрд. евро и ще бъде със седалище в Гърция", разясни Дейселблум.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че Гърция се нуждае от между 82-86 млрд. евро  в рамките на третия спасителен план, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Преговорите между Атина и държавите от еврозоната продължиха повече от 17 часа.

Според Жан-Клод Юнкер двете страни в преговорите са се съгласили за съвместни инвестиции в размер на 35 млрд. евро, от които 12.5 млрд. евро трябва да дойдат от специалния фонд. Не мисля, че някой се е опитвал да унижи гърците, "това е типично европейско споразумение", допълни той.

Анализатори коментират, че последните събития са разцепили управляващата партия СИРИЗА и крайно лявата ѝ фракция почти сигурно ще напусне парламента.

#фонд #Йерун Дейселблум #Ангела Меркел #Меркел #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"