Ще изненадат ли Иран и Шесторката света до края на деня?

Ще изненадат ли Иран и Шесторката света  до края на деня?
Преговарящите министри излизат от срещата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ще има ли друга топ световна новина след решението на Еврогрупата за Гърция?

Още не е ясно има ли резултат от преговорите между Иран и Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) за ядрената програма, които продължават повече от десет дни в австрийската столица. Крайният срок на преговорите бе удължаван няколко пъти, предаде ТАСС.

Западът се опитва да си осигури гаранции, че тя ще се използва само с мирни цели, а в замяна Техеран очаква да бъде премахнато ембаргото, наложено на иранската икономика. Страните в преговорите обещаха да обявят днес ще има ли сделка иби не. Но това не се случи. В изявленията на министрите нямаше никаква конкретика.

Западен дипломат коментира пред руската агенция, че въпросът за оръжейното ембарго е от основните на масата за преговори. Той информира, че иранската страна е готова да се съгласи да се остане ембаргото само за "шест месеца след споразумението", но отказа да уточни позицията на Запада по този въпрос и възможността за напредък от страна на Иран.

Друг източник коментира, че е възможен компромис по неотложните въпроси. Той отбеляза, че оръжейното ембарго може да остане за период от 2-8 години. "Забраната за внос на оръжия ще остане за известно време, обсъжда с мандат от две до осем години", обяви източникът.

Иранският външен министър Мохамед Джарав Зариф обяви по-рано днес, че сроковете на преговорите няма да бъдат удължавани повече, като има още малко работа за вършене.

Западните сили отдавна подозират, че Иран се опитва да се сдобие с ядрени оръжия и използва програмата си за развитие на атомната си енергетика, за да постигне това.

Целта на сделката е да увеличи времето, което ще е нужно на Иран да произведе достатъчно обогатен Уран за една атомна бомба, до поне една година за разлика от няколко месеца, каквито са текущите предположения.

От Техеран се очаква да приеме по-строг режим на проверки на ядрените му обекти. Това ще е исторически компромис след 12-годишно противопоставяне, което на моменти заплашваше да доведе до нов конфликт в Близкия изток. 

Междувременно петролът поевтиня след публикуваните прогнози на Организацията на страните износителки на петрол за търсенето и преди постигането на споразумение относно ядрената програма на Иран – сделка, след която санкциите върху ислямската република ще бъдат вдигнати, а на пазара на нефт ще потече и иранският, съобщи СиЕнБиСи.

Финализирането на иранската сделка ще доведе до отмяна на западните санкции срещу страната, което пък ще доведе до предлагане на ирански петрол на международните пазари. Това ще увеличи глобалното предлагане и ще натисне цените. Враткосрочен план износът на Иран може да скочи с близо 200 хил. барела петрол дневно, което ще увеличи глобалния излишък, към момента възлизащ на 2,5 млн. барела дневно.

#Иран #Техеран #оръжейно ембарго #ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"