Учредиха фонд, който ще отговаря за евросредствата у нас

Учредиха фонд, който ще отговаря за евросредствата у нас
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Еднолично акционерно дружество ще отговаря за управлението на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд, както и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство в България. Дружеството е с държавно участие в капитала. То се казва „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД и е учредено от Министерския съвет, съобщават от „Дондуков 1".

Едноличен собственик на капитала на дружеството е българската държава. Капиталът е в размер на 50 000 лв., разпределен в 50 000 поименни акции с номинал 1 лев.

Упражняването на права на държавата е възложено на финансист номер 1. Той трябва да сключи договори с членовете на Надзорния му съвет.

От Министерския съвет поясняват, че създаването на фонда ще подобри възможностите за достъпа до финансов ресурс чрез ефективно използване на финансовите инструменти в програмен период 2014-2020 година. Това се прави с оглед насърчаване на растежа и заетостта и осигуряване на по-благоприятна бизнес среда - подобряване на екологичната, транспортната и енергийната инфраструктура, насърчаване на предприемачеството, иновациите, ефективно управление на битовите отпадъци и създаване на работни места.

От съобщението на Министерския съвет става ясно още, че така нареченият „мениджър на Фонда на фондовете" ще изпълнява функциите и на холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг JEREMIE по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и JESSICA по ОП „Регионално развитие" от програмен период 2007-2013 година.

#фонд #евросредства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници