Бъкингам разследва кой изнесе кадрите с кралицата

Бъкингам разследва кой изнесе кадрите с кралицата
A A+ A++ A

Бъкингамският дворец е започнал разследване срещу британския вестник “Сън”, за да установи по какъв начин изданието се е сдобило с видеозаписа на кралица Елизабет, която прави жест, силно напомнящ на нацистки поздрав.

В публикуваното на сайта на таблоида 17-секундно видео бъдещата кралица е в компанията на майка си Елизабет Боуз-Лайън, сестра си и чичо си принц Едуард – бъдещият крал Едуард VIII (който по-късно абдикира в полза на брат си) на поляна в замъка Балморал в Шотландия. 

Седемгодишната Елизабет гледа към камерата, вдига дясната си ръка и маха на оператора. Виждайки, че майка й вдига ръка за поздрав като този на нацистите от Третия райх, момичето повтаря жеста. По същия начин постъпва и бъдещият крал Едуард VIII.

Лентата е заснета през 1933-та година в имение в Балморал и е част от личния архив на британското кралско семейство. То, както и всички снимки на кралското семейство трябва да се съхраняват в Британския институт на киното и достъп до тях имат единствено представители на фамилията.

Вестник “Сън” твърди, че е придобил записа по законен път. Предполага се, че кадрите са заснети от чичото на Елизабет – Едуард VIII. От медията изразиха съжаление за нанесените на кралицата морални щети и допълниха, че са разпространили видеото само заради неговата историческа стойност.

Изданието цитира мнението на видната британска специалистка по въпросите на нацизма Карина Урбах от лондонския Институт за исторически изследвания. По думите й едва ли някой може да обвини кралица Елизабет Втора в симпатия към нацистите. Но все пак кадрите са шокиращи, признава специалистката.

"Тя е била дете, когато филмът е бил заснет, дълго преди да станат известни зверствата на нацистите - казва  Урбах Не стоят така нещата с чичо й. Едуард, принц на Уелс, е приветствал режима през 1933 година и се е придържал към пронацистки възгледи, след като войната започва през 1939 г. ", сочи Урбах. "Възможно е Едуард да е научил Елизабет и Маргарет да правят нацисткия поздрав", смята тя.

В публикацията на „Сън“ обаче не са спестени квалификации за неудобния поздрав. Изданието дори използва игра на думи, като нарича кралското семейство Their Royal Heilnesses (от Their Royal Highnesses, което означава „Тяхно Кралско Височество“), заменяйки High с нацисткото „Хайл“ (Heil).

#кралица #поздрав #нацистки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"