Ще има референдум само по въпроса за електронното гласуване

Ще има референдум само по въпроса за електронното гласуване
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Национален референдум ще се произведе само с един от въпросите на президента Росен Плевнелиев. Подкрепа срещна единствено третият въпрос за въвеждане на електронно и дистанционно гласуване, другите два въпроса бяха отхвърлени от депутатите.

За това да има референдум, гласуваха 131 депутати, 31 бяха "против" и трима се въздържаха.

Въпросът гласи „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”. Той бе подкрепен от 146 депутати, против бяха 40, а 10 народни представители се въздържаха.

Другите два въпроса, предложени от президента и отхвърлени бяха - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?"

Отхвърлена бе редакционната поправка на ДПС по първия въпрос всички народни представители да се избират мажоритарно.

Двете предложения на Реформаторския блок и АБВ съответно депутатите да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване или част от тях да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение между политическите партии и коалиции, също не се прие.

В началото на днешното заседание президентът призова народните представители да подкрепят провеждането на референдума и представи своите аргументи за въпросите. Той посочи, че референдумът е толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа. 

#въпроси #референдум #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници