БЕХ дал заеми от 2,1 млрд. лв. на дъщерните фирми, те бавят връщането

БЕХ дал заеми от 2,1 млрд. лв. на дъщерните фирми, те бавят връщането
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е дал заеми от 2,1 млрд. лева на дъщерните си компании, сред които и „Топлофикация София“. Това показва отчетът на дружеството за първите шест месеца на годината, публикуван на сайта на Министерство на финансите.

Кредитирането от страна на БЕХ, според отчета, нараства с почти 200 млн. лв., в сравнение с първото полугодие на 2014 г. В същото време дружествата в структурата на холдинга явно изпитват все по-големи затруднения, тъй като бавят плащанията си.

Общо дъщерните фирми на БЕХ дължат 1,6 млрд. лева на компанията-майка. От тях 1,53 млн. лева са под формата на кредити, 59 млн. лева са неизплатени дивиденти и 1,18 млн. лева - за консултантски услуги.

Отделно „Топлофикация София“ дължи на енергийния холдинг 479 млн. лева. През първите шест месеца на тази година БЕХ е поел нов дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ от 78,5 млн. лева.

Най-сериозният дълг на самия държавен енергиен холдинг пък е свързан с близо 1 млрд. лева облигационен заем, който предостави на дъщерното си дружество НЕК.

Повече по темата можете да прочетете ТУК.

#БЕХ #заеми #връщане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"