Експерти предупреждават за възможни злоупотреби с парите за втора пенсия

Експерти предупреждават за възможни злоупотреби с парите за втора пенсия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Експерти предупреждават за загуба на пари и възможни злоупотреби с парите за втора пенсия, съобщава БНР. Проблемите идват от проекта на наредба, с която се урежда начинът на преместването на партиди от частните фондове към държавния фонд "Пенсии" и обратно. Наредбата бе публикувана в сряда от Министерството на финансите. 

Осигурените лица, които искат пенсионните им вноски от частните пенсионни фондове да се прехвърлят и превеждат изцяло във Фонд "Държавно обществено осигуряване", могат да го направят със заявление в териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) по адресна регистрация. Ако обаче после пожелаят да се осигуряват отново и в частен пенсионен фонд, могат да го направят пак със заявление в НАП.

Възможността да прехвърляме парите си за втора пенсия от частен фонд в НОИ и обратно бе гласувана от парламента преди лятната ваканция, но за да влезе реално в сила, трябва да бъде издадена специална наредба, проектът на която нарушава определени права на осигурените лица.

"Най-вече това се отнася до възможността да не осъмнат някой ден с информацията, че са се прехвърлили от пенсионния си фонд в Националния осигурителен институт без, а пък те да са подавали такова заявление", обясни Даниела Петкова.

Причината е, че според проектонаредбата не се изисква нотариално удостоверяване на самоличността, както при преместването на партидите между два отделни частни фонда. Освен това текстовете изискват при заявено преместване на партидите фондът да изготви справка за наличността към края на месеца, но да прехвърли парите до 15 дни по-късно.

По думите на Петкова на 15-и парите на всички осигурени лица, натрупани в партидите им, даже теоретично не е възможно да са толкова, колкото са били към 30-о число на миналия месец.

"Ние оценяваме ежедневно доходите по партидите. Наредбата не казва какво се прави с тази разлика от 15-и този месец към 30-и миналия месец", посочи тя.

Бившият социален министър Иван Нейков поясни, че за да преведат парите в НОИ, пенсионните дружества трябва да продадат акции, от което губи собственикът на парите.

Защото в момента, в който той реши и подаде заявление и казва: "Аз искам вече да съм в НОИ", се казва: "По твоята сметка имаше примерно "Х" лева. Само че, аз като ги продавам, аз ги продавам на пазара и се оказва, че сумата, която получих не е "Х", както беше в този ден, ами, поради това, че аз ги продавам в недобър момент, тя е вече "Х" минус нещо, посочи Нейков.

По думите му при прехвърлянето на парите в НОИ собственикът им няма да получава доходност. 

#втора пенсия #пари #наредба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »