Москов потвърди: Бруцелозата е дошла от Македония

Москов потвърди: Бруцелозата е дошла от Македония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Големият брой заболели от бруцелоза в град Рила се дължи на неспазване разпоредбите на здравните органи от жителите на града. Не може да държиш току-що издоено мляко на 35-градусова жега и да го ползваш за лекарство."

Това заяви здравният министър Петър Москов на посещение в Благоевград в петък. Той даде пример с последния заразен с бруцелоза в Рила мъж, който след като се чувствал зле, бил лекуван именно с прясно мляко, смесено с кисело, и оставено на слънце.

Москов потвърди, че с бруцелоза, пренесена от Македония, вече заразените в Рила са 22-ма. Опасната болест е дошла от внесен нелегално козел за разплод от западната ни съседка. "Всички мерки, които държавните органи са предприели са навремени и адекватни. Лечението на болните е скъпо и продължително, в момента болните от Рила са настанени в Инфекциозна болница в София", добави здравният министър.

Според него нови спешни приемни отделения или филиали на спешна помощ ще се изградят в следващите две години на територията на Югозападна България. Те ще са с модерно оборудване и стационарни легла.

При посещението си в МБАЛ Благоевград днес здравният министър бе категоричен, че всички болници и частни и държавни са задължени да приемат спешни случаи 24 часа в денонощието. 

#Петър Москов #бруцелоза #Рила #мляко #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »