Граждани срещу превръщането на парка "Заимов" в "кръчмарски лунапарк"

Граждани срещу превръщането на парка "Заимов" в "кръчмарски лунапарк"
Снимка: www.sofia.bg
A A+ A++ A

Група граждани, обединени във фондация "За Оборище" написа писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с настояване парк „Владимир Заимов” да стане парк, а не кръчмарско сборище.

Хора, които живеят в района и гости на парка са възмутени от "всевъзможните „атракции” в парка - батути, стрелбища, въртележки, клатушки, и игри за по левче; масички с ветрила, балони и боклуци; будки за сандвичи, сладолед и гофрети; сергии и колички с царевица, захарен памук, пуканки; ново заведение в средата на парка; безобразното разширение на зоните около заведенията със седящи места".

Според хората, участващи в подписката срещу алкохолното предназначение на прака, това място трябва да се ползва безплатно от всички. Те са възмутени и от лошата хигиена и тоновете боклук, които оставят клиентите на парковите заведения.

Ето и писмото:

Парк „Владимир Заимов”, а не КРЪЧМАРСКИ ЛУНАПАРК „Владимир Заимов”!


Г-жо Кмет, това писмо и съпътстващата го подписка са израз на възмущение и разочарование от целенасочените действия на Столична община по комерсиализирането на парк „Вл. Заимов”.

Ние, фондация „За Оборище”, гражданите на район „Оборище”, и гости на парка, сме силно притеснени от случващото се в нашето зелено кътче за отдих и семейни моменти.

През изминалите 2013, 2014 и настоящата 2015г. инвазията продължи и търпението на всички се изчерпа. Препълването на парка с всевъзможни „атракции” - батути, стрелбища, въртележки, клатушки, и игри за по левче; масички с ветрила, балони и боклуци; будки за сандвичи, сладолед и гофрети; сергии и колички с царевица, захарен памук, пуканки; ново заведение в средата на парка; безобразното разширение на зоните около заведенията със седящи места. Всички тези неща изместиха спокойствието и нормалната атмосфера. Заради липсата на ефективна охрана зачестиха случаите на вандализъм и сергийна търговия. Децата ни вече все по-често не желаят да си играят едни с други, а прекарват времето си в молби и тръшкане за поредното левче, което да изхарчат за батут, въртележка, въздушен хокей, татуировка или захарен памук. Сред тях са и старите стрелбище /каравана/ и въртележка пред Театър София, които бяха “спасени” със сърцераздирателни драми и истории за поколения играещи си там. Сякаш ако ги нямаше, децата ни не биха имали детство …? Бирарията пред Театър София, за чието премахване са писани писма от управата на театъра. Надяваме се в най-кратки срокове въртележката, караваната и бирарията да бъдат премахнати, и заетите от тях места да се ползват безплатно от всички. Атмосферата се допълва от всевъзможни миризми на пуканки, царевица, сандвичи и ПЪРЖЕНА РИБА. Някои от сергиите използват газови бутилки под налягане, които се излагат целодневно на слънце. Хигиената е много ниска, а и повечето са без всякакви разрешителни. Оставят купища боклуци след себе си и ползват пейките за търговия.


Наясно сме, че в парка вече има и частни имоти, които не могат да бъдат премахнати. Нямаме нищо против хората, които искат да правят бизнес. Против сме паркът да се превръща в един атракцион и в място, пълно с изкушения за децата ни. Място, в което не можеш да прекараш времето си спокойно, и да се порадваш на играещите си деца.

Долуподписалите се смятаме, че е НЕДОПУСТИМО парковото пространство да се превзема от търговци, стремящи се да са максимално в средата на парка, и непосредствено до нас и децата ни. Разочаровани сме от детското съоръжение срещу кортовете, което заема голяма част от главната алея, и което почти никой от посетителите на парка не одобрява. Бихме желали да разберем плод на чий интелект бе ТО? Дървената детска площадка, която бе занемарена и разграбена, е чудесно място, което може да се реновира. В нея може да се изградят нови, безплатни детски
съоръжения. Желаем парк Заимов да е максимално освободен от бизнес, както е Докторската градина.

#Заимов #парк #търговци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"