Актове за 100 000 лв. на маршрутки и таксита за 8 часа

Актове за 100 000 лв. на маршрутки и таксита за 8 часа
Инспекторите провериха 235 маршрутни таксита, като съставиха 157 акта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Актове за 100 000 лв. бяха съставени на маршрутни и леки таксиметрови автомобили в София в рамките на осем часа.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ проведе осемчасова специализирана акция на територията на столицата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

В резултат на проверката бяха съставени актове на маршрутни и леки таксиметрови автомобили за близо 100 000 лева, които следва да постъпят в националния бюджет, допълват от МТИТС.

Инспекторите провериха 235 маршрутни таксита, като съставиха 157 акта. Най-често срещани нарушения са: неиздаване на билети; претоварване с по-голям брой пътници; без карта за квалификация на водача; неспазване на работното време и почивките; непредставяне на други изискуеми документи; без лиценз.

По време на акцията са проверени и 180 таксиметрови автомобила, като са съставени 35 акта. Най-често срещаните нарушения са: без удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил; неприкрепени отчети към пътни листове; липса на име на водач на фискален бон; водачът управлява автомобила с изтекъл акт или наказателно постановление; непопълнен пътен лист от пътна книжка; без разрешение от Столична община; без пътна книжка; невключен електронен таксиметров апарат с фискална памет; неспазено време за управление и почивки; несветещ знак „такси“.

През първото тримесечие на 2012 година на територията на страната при извършване на пътен контрол са проверени общо 19 231 леки таксиметрови автомобила от общо 19 700 регистрирани на територията на страната.

Съставени са общо 1045 акта и са приложени общо 45 принудителни административни мерки „временно спиране на МПС от движение“ и/или „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. За констатираните нарушения са наложени санкции за 557 540 лева.

На 5 и 6 април на територията на страната съвместно с органите на МВР са проверени 1564 МПС, съставени са общо 202 акта и са приложени общо 8 принудителни административни мерки „временно спиране на МПС от движение“ и/или „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“.

През 2011 година на територията на страната при извършване на пътен контрол са проверени общо 53 918 леки таксиметрови автомобила. Съставени са общо 3211 акта и са приложени общо 251 принудителни административни мерки „временно спиране на МПС от движение“ и/или „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. За констатираните нарушения са наложени санкции за 1 588 020 лева.

#автомобил #МПС #МТИТС #информационните технологии и съобщенията #Министерство на транспорта #София #Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ #такси #маршрутни таксита #актове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"